|
Közepesen hosszú szárú fajta.
|
|
A szibériai hagyma a metélő fokhagymához/tatárhagymához hasonló, télálló, fokhagymaízű évelő faj. Levele nyersen, főzve vagy párolva fogysztható. Zsengébb, lédúsabb és ízletesebb a tatárhagymánál. Lila virágai saláták vagy quiche díszítésére használhatók.
|
|
A szivárványmángold nem egy fajta, hanem különböző színű fajták keveréke. Magfogásnál figyeljünk, hogy minden színből rakjunk ki egyedeket, de akár szelektálhatunk is belőle nekünk tetsző változatokat. Fogyaszthatjuk főzelék formájában, spenóthoz hasonlóan, de rakott vagy töltött ételek kíszítéséhez is kiválóan alkalmas.
|
|
Kora tavasszal kihajtó salátanövény. Enyhén szőrös levelei ehetőek, kissé karalábés ízűek, akár nyersen, de főzve spenótként is fogyasztható. A bimbós virágzat is ehető. Nyáron elsárgulnak a levelei, majd ősszel ismét megújul. Évelő, de önvető növény is, könnyen elszaporodik.
|
|
Élénkzöld levelű, gyors növekedésű bazsalikomfajta, a virágokat rendszeresen visszavágva egész nyáron át bőségesen ellát aromás levelekkel.
|
|
A tatárhagyma vagy metélőfokhagyma egy fokhagyma ízű, télálló évelő hagymaféle. Tavasztól a fagyokig használhatjuk a leveleit nyersen,főzve vagy párolva. A virágai szintén ehetőek, saláták díszítésére is kiváló. A föld alatti részét is használhatjuk fokhagyma helyettesítésére. Tőosztással és magról is szaporítható.
|
|
Alacsony savtartalmú, kesernyés ízű sóskafajta, vörös erezettel. Kifejezetten dekoratív növény, dísznövénynek is tökéletes, cserépen is termeszthető. Tavasszal a fiatal, zsenge levelek salátákhoz, levesekhez, gyógynövénykeverékekhez használhatók.
|
|
A vörös malabárspenót, szára és levelei vöröses színűek. Támasztékot igényel, 2-3 m magasra is fel tud futni. Szabadföldön és üvegházban is termeszthető, fagyérzékenységének köszönhetően a mi klímánkon egyévesként működik. Azonban cserépbe ültetve, meleg, napfényes helyen évelőként nevelhető.
|
|
A földicseresznye vagy tomatillo leggyakoribb fajtája. Bogyója sárgászöldre érik, ekkor felrepeszti a száraz burkot. Fogyasztható féléretten vagy éretten, nyersen és főzve is. Első évben érdemes palántát nevelni róla, a továbbiakban képes önvető módon szaporodni.
|
|
A megszokott lóbab-méretnek a kétszeresére nő a növény és a mag is. Az érett, száraz mag színe zöld marad, vagy halványbarna. Gombás megbetegedésekre hajlamos, ha későn vetjük, érdemes már március elején kivetni. Fogyasztható fejtőbabként, vagy a száraz magot alaposan megfőzve.
|