|
Évelő, petrezselyemhez hasonló ízű fűszernövény piros levelű változata.
|
|
Viszonylag gyors növekedésű, közepes méretű, ízletes, kellemesen aromás szárzeller fajta.
|
|
Zöld-halvány rózsaszín levélnyelű terebélyes változat. A tavaszi és őszi időszakban levélnyelét fogyasztjuk. A levágott húsos levélnyelet meghámozzuk és kompótot, lekvárt, pitét készíthetünk belő. A nyár során ne gyűjtsük, mert a levelek oxálsav tartalma magas.
Magot adunk, nem töveket. :)
|
|
Az NBGK génbankjából kikért régi fajta. Téli tavaszi időszakban is szedhető/ritkítható, újhagymaként fogyasztható, bár kissé csípősebb annál. Magot tudunk adni, melyet március-áprilisban érdemes palántának elvetni.
|
|
Régebben itthon is hagyományosan termesztett, kúszó habitusú tökféle, ami azonban másik nemzetségbe tartozik, mint a ma elterjedt tökfélék, így összeporzódástól ezeknél nem kell tartani. Termése egészen 40-50 cm-es méretig fogyasztható, illetve akár még nagyobb méretben is, de a húsa előbb-utóbb szivacsosodni kezd. A nagyobb termések héja keményedik, de ilyenkor is meg lehet még hámozni. A legjobb a kisebb terméseket fogyasztani, ilyenkor héjastul is nyugodtan fel lehet őket használni. Sokak által ismert tulajdonsága a növénynek, hogy ha levágjuk a termés végét, nem rohad be, hanem a növekedés tovább folytatódik, növekszik, vastagodik a gyümölcs. Virágai is mások, mint a tököknél, fehér színűek és este nyílnak, elsősorban az éjjeli rovarok, lepkék, szenderek porozzák be. Jó szárazságtűrő növény, ami a tökfélék között ritka.
|
|
A kujtorgó egy régi burgonyafajta, nevét arról a tulajdonságáról kapta, hogy nem a szokásos módon, az ültetés helyén egy fészekben növeszti a gumókat, hanem attól messze "elfut", a betakarítást kalandossá téve. Ellenálló, viszonylag bőtermő, nem szétfővő fajta.
|
|
A pak choi és a kínai kel rokonságába tartozó, őszi termesztésre és minimális védelemmel átteleltetésre is alkalmas, Japánból származó ázsiai káposztaféle. Levélnyelei fehérek, levele a kelkáposztához hasonlóan hólyagos, halványzöld színű, a pak choihoz hasonlóan nyár végi palántanevelést követően gyorsan fejlődik és kiválóan tűri a téli hideget is.
|
|
Ázsiai konyhában használt fűszernövény, a japán fermentált umeboshi szilva fűszere. Tetszetős , 1 méter magas, terebélyes lila bokrot nevel.
|
|
Nagy méretű, egynyári, kellemetlen szagú bokrot nevel. Zöld terméseit savanyítva fogyasztják, megszáradva virágkötészeti alapanyag.
|
|
Kúszó szárú tökféle, mely nem porzódik össze más ehető tökökkel. Száraz terméséből remek mosogató vagy fürdő szivacsot lehet készíteni, ehhez mindössze egy száraz, szellős helyen fel kell lógatni az érett terméseket és megvárni, amíg a héj megbarnul és kiszárad teljesen. A termés szétszedését érdemes egy edény fölött csinálni, hogy a magok ne szóródjanak szét. A zsenge, zöld termés fogyasztható, de íze nem mindenkinek kívánatos. Vízigényes növény.
Ennek a fajnak a termése sima héjú, nem bordázott, mint a másik luffa fajé.
|