2. oldal / 6 Találatok: 11 - 20 / 51

 Fajtanév  Fajtaismertető

Egérdinnye

thumb

Az egérdinnye a tökfélék családjába tartozik. Ellenálló a tökféléket támadó betegségekkel szemben. Megfelelő tápanyag és vízellátás mellett 3 méter magara is felkúszhat, de minden esetben jó ha valamilyen támaszték (karó, háló) rendelkezésre áll. Szabadföldön és üvegházban is termeszthető. A lepotyogott termésekből spontán kelésre is képes, ennek ellenére javasolt a palántanevelés, hogy mielőbb termőre forduljon. 2-2,5 cm-es termései nyersen vagy savanyitva is fogyaszthatók, igazi gyerekcsemege :)

Egerfarmosi lóbab

thumb

Közepes szemméretű, közepes hajtású lóbab fajta. Kora tavasszal kell ültetni, júniusban hozza dekoratív, fekete-fehér virágait. Tetvesedésre hajlamos.

Felsőzsolcai petrezselyem

thumb

Petrezselyemfajta a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ gyűjteményéből.

Gabona amaránt

thumb

1 - 1,5 m magasra megnövő, 20-40 cm-es bugavirágzatot nevelő növény. A disznóparéj közeli rokona, keresztbe is porzódhat vele. Apró magjáért termesztjük, ami pattogtatva, őrölve vagy csíráztatva is fogyasztható, gazdag tápanyagtartalma és könnyű termesztése miatt kedvelt álgabonánk. Levele fiatalabb korában salátákba, vagy spenótszerűen is felhasználható.

Gádorosi fekete árpa

thumb

Az NBGK gyűjteményéből származó fajta. Járóárpa, mert ősszel és tavasszal is vethető. Fekete kalásza és magjai nagyon mutatósak. Állatok etetésére bevállt fajta, de elképzelhető, hogy kézműves sörök malátája is lehetne, ha hozzáértő kezébe kerül.

Jakabfalvai pasztinák

thumb

Erőteljes növekedésű pasztinákfajta a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ gyűjteményéből.

Japán petrezselyem

thumb

Évelő, petrezselyemhez hasonló ízű fűszernövény piros levelű változata.

Kintsai szárzeller

thumb

Viszonylag gyors növekedésű, közepes méretű, ízletes, kellemesen aromás szárzeller fajta.

Kisteleki tájfajta rebarbara

thumb

Zöld-halvány rózsaszín levélnyelű terebélyes változat. A tavaszi és őszi időszakban levélnyelét fogyasztjuk. A levágott húsos levélnyelet meghámozzuk és kompótot, lekvárt, pitét készíthetünk belő. A nyár során ne gyűjtsük, mert a levelek oxálsav tartalma magas. 

Magot adunk, nem töveket. :)

Kisteleki tájfajta sarjadékhagyma

thumb

Az NBGK génbankjából kikért régi fajta. Téli tavaszi időszakban is szedhető/ritkítható, újhagymaként fogyasztható, bár kissé csípősebb annál. Magot tudunk adni, melyet március-áprilisban érdemes palántának elvetni.

2. oldal / 6 Találatok: 11 - 20 / 51