1. oldal / 4 Találatok: 1 - 10 / 36

 Fajtanév  Fajtaismertető

Adzuki bab

thumb

Apró, bordó magokat érlelő egyéves, bokor termetű tehénbab. Kelesztő öntözés után a szárazságot remekül tűri. Magja felhasználható levesek, kásák, főzelékek alapanyagaként.

Andean gold

thumb

Sárga héjú, aranysárga húsú nem szétfővő burgonya.

Bátri saláta porcsin

thumb

A vad porcsinnal ellentétben ez a fajta felálló száron nevel 2-3 cm-es pozsgás leveleket. Salátának, levesnek, szendvicsalkatrésznek kiválóan alkalmas növény. A szárazságot remekül tűri, a napfényt meghálálja. Apró magját elszórva önvető módon tud szaporodni. A gyomnövényként szaporodó kövér porcsinnal keresztbeporzódhat.

Blue speckled

thumb

Bokros növekedésű, ostorosodásra hajlamos fajta, rendkívül szárazságtűrő és melegkedvelő növény. A részleges árnyékot sem kedveli, nagyobb csapadékellátás/pótlás mellet és tápanyagban gazdag talajon hatalmas zöldtömeget fejleszt a termésmennyiség kárára. 5-7 cm-es lapos hüvelyeket növeszt, melyekben apró (1 cm), lapos magok fejlődnek, éréskor a szemek könnyen kipereghetnek, ezért érdemes szakaszosan szedni. A hüvelyek gyorsan szálkásodnak, vékonyhúyúak, ezért szárazbabként javasolt fogysztani. Nagyon ízletes, vékony héjú magjait sokféle ételbe használhatjuk.

Bolgár óriás

thumb

Régóta termesztett bolgár fajta, melynek jellegzetessége, hogy szinte egyáltalán nem csípős. A növénynek 40-60 cm-es halványzöld szárrésze is fogyasztható. A komoly fagyokat nem bírja, de enyhe teleken áttelel. 

Cukorgyökér

thumb

A cukorgyökér egy fagytűrő évelő húsos elégazó gyökereiért termesztett növény. Magról és tőosztással is szaporítható. Ősztől tavaszig fogyszthatjuk a gyökereit, melyeket érdemes helyben, nem felásva telelteni. A gyökerek levágása után a hajtáscsúscs visszaültetehő, így következő évebn újra terem. Szaporításra a vastagabb, fásodásra kevésbé hajlmaos gyökerű töveket érdemes megtartani.

Egérdinnye

thumb

Az egérdinnye a tökfélék családjába tartozik. Ellenálló a tökféléket támadó betegségekkel szemben. Megfelelő tápanyag és vízellátás mellett 3 méter magara is felkúszhat, de minden esetben jó ha valamilyen támaszték (karó, háló) rendelkezésre áll. Szabadföldön és üvegházban is termeszthető. A lepotyogott termésekből spontán kelésre is képes, ennek ellenére javasolt a palántanevelés, hogy mielőbb termőre forduljon. 2-2,5 cm-es termései nyersen vagy savanyitva is fogyaszthatók, igazi gyerekcsemege :)

Egerfarmosi lóbab

thumb

Közepes szemméretű, közepes hajtású lóbab fajta. Kora tavasszal kell ültetni, júniusban hozza dekoratív, fekete-fehér virágait. Tetvesedésre hajlamos.

Gabona amaránt

thumb

1 - 1,5 m magasra megnövő, 20-40 cm-es bugavirágzatot nevelő növény. A disznóparéj közeli rokona, keresztbe is porzódhat vele. Apró magjáért termesztjük, ami pattogtatva, őrölve vagy csíráztatva is fogyasztható, gazdag tápanyagtartalma és könnyű termesztése miatt kedvelt álgabonánk. Levele fiatalabb korában salátákba, vagy spenótszerűen is felhasználható.

Gádorosi fekete árpa

thumb

Az NBGK gyűjteményéből származó fajta. Járóárpa, mert ősszel és tavasszal is vethető. Fekete kalásza és magjai nagyon mutatósak. Állatok etetésére bevállt fajta, de elképzelhető, hogy kézműves sörök malátája is lehetne, ha hozzáértő kezébe kerül.

1. oldal / 4 Találatok: 1 - 10 / 36