|
Apró, bordó magokat érlelő egyéves, bokor termetű tehénbab. Kelesztő öntözés után a szárazságot remekül tűri. Magja felhasználható levesek, kásák, főzelékek alapanyagaként.
|
|
Sárga héjú, aranysárga húsú nem szétfővő burgonya.
|
|
Az ajakosok családjába tartozó illatos gyógynövény. Levele fogyasztható, tea, tinktúra is készíthető belőle. Virágai nagyon vonzzák a rovarokat. A virágszárak egy méteresre is megnőnek, maga a növény megerősödése után igénytelen. Összetett virágzata halványkék-lilás színű.
Sajnos saját képet nem találtam róla, az itt látható kép az internetről van.
|
|
|
|
|
|
A vad porcsinnal ellentétben ez a fajta felálló száron nevel 2-3 cm-es pozsgás leveleket. Salátának, levesnek, szendvicsalkatrésznek kiválóan alkalmas növény. A szárazságot remekül tűri, a napfényt meghálálja. Apró magját elszórva önvető módon tud szaporodni. A gyomnövényként szaporodó kövér porcsinnal keresztbeporzódhat.
|
|
Bokros növekedésű, ostorosodásra hajlamos fajta, rendkívül szárazságtűrő és melegkedvelő növény. A részleges árnyékot sem kedveli, nagyobb csapadékellátás/pótlás mellet és tápanyagban gazdag talajon hatalmas zöldtömeget fejleszt a termésmennyiség kárára. 5-7 cm-es lapos hüvelyeket növeszt, melyekben apró (1 cm), lapos magok fejlődnek, éréskor a szemek könnyen kipereghetnek, ezért érdemes szakaszosan szedni. A hüvelyek gyorsan szálkásodnak, vékonyhúyúak, ezért szárazbabként javasolt fogysztani. Nagyon ízletes, vékony héjú magjait sokféle ételbe használhatjuk.
|
|
Régóta termesztett bolgár fajta, melynek jellegzetessége, hogy szinte egyáltalán nem csípős. A növénynek 40-60 cm-es halványzöld szárrésze is fogyasztható. A komoly fagyokat nem bírja, de enyhe teleken áttelel.
|
|
Keresztesvirágúak családjába tartozó, vadon is előforduló levélzöldség. Íze intenzívebben pikáns, mint a nemesített mustárféléké. Jellegzetes, szeldelt, de kis kerek levélkékben végződő levelei tőlevélrózsán nőnek. Második évben hozza élénk sárga virágait. A kereszteseket károsító szervezetek tehetnek kárt benne, de strapabíró, megújulásra képes növény.
|
|
Világszerte népszerű, régi francia sárgadinnyefajta. Középkorai érésű, 0,5-1 kilós, szürkésfehér héjú, gerezdes terméseket ad, élénknarancssárga húsa illatos, rendkívül gazdag ízű, igazi csemege. Meleg-és napfényigényes növény, csapadékos időben a gombabetegségekre kissé érzékeny, biológiai védekezés megelőző jelleggel szükséges lehet. A palánták kiültetése május végén, a hajnali fagyveszély elmúltával javasolt, a bőséges adag érett komposztot meghálálják. Öntözéskor kerüljük a lomb benedvesítését, az első terméskezdemények megjelenése idején érdemes 10-20-szoros hígításban erjesztett csalánlével meglocsolni. Éréskor a gyümölcsök héja halvány narancsos-rózsaszínes árnyalatot vesz fel.
|