2. oldal / 6 Találatok: 11 - 20 / 56

 Fajtanév  Fajtaismertető

Cukorgyökér

thumb

A cukorgyökér egy fagytűrő évelő húsos elégazó gyökereiért termesztett növény. Magról és tőosztással is szaporítható. Ősztől tavaszig fogyszthatjuk a gyökereit, melyeket érdemes helyben, nem felásva telelteni. A gyökerek levágása után a hajtáscsúscs visszaültetehő, így következő évebn újra terem. Szaporításra a vastagabb, fásodásra kevésbé hajlmaos gyökerű töveket érdemes megtartani.

Zöld földicseresznye

thumb

A földicseresznye vagy tomatillo leggyakoribb fajtája. Bogyója sárgászöldre érik, ekkor felrepeszti a száraz burkot. Fogyasztható féléretten vagy éretten, nyersen és főzve is. Első évben érdemes palántát nevelni róla, a továbbiakban képes önvető módon szaporodni.

Kujtorgó

thumb

A kujtorgó egy régi burgonyafajta, nevét arról a tulajdonságáról kapta, hogy nem a szokásos módon, az ültetés helyén egy fészekben növeszti a gumókat, hanem attól messze "elfut", a betakarítást kalandossá téve. Ellenálló, viszonylag bőtermő, nem szétfővő fajta.

Zöld óriás

thumb

A megszokott lóbab-méretnek a kétszeresére nő a növény és a mag is. Az érett, száraz mag színe zöld marad, vagy halványbarna. Gombás megbetegedésekre hajlamos, ha későn vetjük, érdemes már március elején kivetni. Fogyasztható fejtőbabként, vagy a száraz magot alaposan megfőzve.

Szibériai hagyma

thumb

A szibériai hagyma a metélő fokhagymához/tatárhagymához hasonló, télálló, fokhagymaízű évelő faj. Levele nyersen, főzve vagy párolva fogysztható. Zsengébb, lédúsabb és ízletesebb a tatárhagymánál. Lila virágai saláták vagy quiche díszítésére használhatók.

Szivárvány mángold

thumb

A szivárványmángold nem egy fajta, hanem különböző színű fajták keveréke. Magfogásnál figyeljünk, hogy minden színből rakjunk ki egyedeket, de akár szelektálhatunk is belőle nekünk tetsző változatokat. Fogyaszthatjuk főzelék formájában, spenóthoz hasonlóan, de rakott vagy töltött ételek kíszítéséhez is kiválóan alkalmas.

 

Tatárhagyma

thumb

A tatárhagyma vagy metélőfokhagyma egy fokhagyma ízű, télálló évelő hagymaféle. Tavasztól a fagyokig használhatjuk a leveleit nyersen,főzve vagy párolva. A virágai szintén ehetőek, saláták díszítésére is kiváló. A föld alatti részét is használhatjuk fokhagyma helyettesítésére. Tőosztással és magról is szaporítható.

Bátri saláta porcsin

thumb

A vad porcsinnal ellentétben ez a fajta felálló száron nevel 2-3 cm-es pozsgás leveleket. Salátának, levesnek, szendvicsalkatrésznek kiválóan alkalmas növény. A szárazságot remekül tűri, a napfényt meghálálja. Apró magját elszórva önvető módon tud szaporodni. A gyomnövényként szaporodó kövér porcsinnal keresztbeporzódhat.

Vörös malabárspenót

thumb

A vörös malabárspenót, szára és levelei vöröses színűek. Támasztékot igényel, 2-3 m magasra is fel tud futni. Szabadföldön és üvegházban is termeszthető, fagyérzékenységének köszönhetően a mi klímánkon egyévesként működik. Azonban cserépbe ültetve, meleg, napfényes helyen évelőként nevelhető.

Vérsóska

thumb

Alacsony savtartalmú, kesernyés ízű sóskafajta, vörös erezettel. Kifejezetten dekoratív növény, dísznövénynek is tökéletes, cserépen is termeszthető. Tavasszal a fiatal, zsenge levelek salátákhoz, levesekhez, gyógynövénykeverékekhez használhatók. 

2. oldal / 6 Találatok: 11 - 20 / 56