|
Eredetileg NÖDIK magbankból kikért, 2013 óta fenntartva háztáji művelésben, agyagos talajon. Jellegét megtartotta, erőteljes növekedésű, sötétbarna színű magokat érlel. Jellemzően áprilisban hajt ki, a vetés koraiságától függetlenül.
|
|
Hagyományos, hosszú "nyelű" lopótök, amit a Banya-Tanyán évek óta madáretetőként használunk. Magról vetve, tápanyagdús talajban rendkívül erőteljesen növekszik, felkúszik 3-4 m magasságba is. Virágai dísznövényként is megállják helyüket.
|
|
Nagy méretű, egynyári, kellemetlen szagú bokrot nevel. Zöld terméseit savanyítva fogyasztják, megszáradva virágkötészeti alapanyag.
|
|
Ázsiai konyhában használt fűszernövény, a japán fermentált umeboshi szilva fűszere. Tetszetős , 1 méter magas, terebélyes lila bokrot nevel.
|
|
A kujtorgó egy régi burgonyafajta, nevét arról a tulajdonságáról kapta, hogy nem a szokásos módon, az ültetés helyén egy fészekben növeszti a gumókat, hanem attól messze "elfut", a betakarítást kalandossá téve. Ellenálló, viszonylag bőtermő, nem szétfővő fajta.
|
|
Az NBGK génbankjából kikért régi fajta. Téli tavaszi időszakban is szedhető/ritkítható, újhagymaként fogyasztható, bár kissé csípősebb annál. Magot tudunk adni, melyet március-áprilisban érdemes palántának elvetni.
|
|
Zöld-halvány rózsaszín levélnyelű terebélyes változat. A tavaszi és őszi időszakban levélnyelét fogyasztjuk. A levágott húsos levélnyelet meghámozzuk és kompótot, lekvárt, pitét készíthetünk belő. A nyár során ne gyűjtsük, mert a levelek oxálsav tartalma magas.
Magot adunk, nem töveket. :)
|
|
Viszonylag gyors növekedésű, közepes méretű, ízletes, kellemesen aromás szárzeller fajta.
|
|
Évelő, petrezselyemhez hasonló ízű fűszernövény piros levelű változata.
|
|
Erőteljes növekedésű pasztinákfajta a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ gyűjteményéből.
|