Találatok: 1 - 9 / 9

 Fajtanév  Fajtaismertető

Bajai tájfajta

thumb

NBGK-tól kikért fajta. Apró, világosbarna magjai folyamatosan teremnek. A vékony hosszú hüvelyek zöldbabként is fogyaszthatóak, de oda kell figyelni, mert amint a magkezdemények kidudorodnak a hüvelyen, szálkássá is válik. Apró magja miatt kifejtésnek nem igazán van értelme, viszont szárazbabként nagyon könnyen kipergethető. A növény jól bírja a szárazságot, de a komoly aszály kihat a termésmennyiségre.Növekedése bokros, érdemes lehet kicsit sűrűbben vetni, hogy így is magasabb legyen a páratartalom az állományban a nyári szárazság idején. Nálunk a hagyományos veteménybabok nyáron már nem nagyon tudnak termést kötni, ezzel szemben ez a fajta minden évben termett, úgy is, hogy volt év, amikor egyáltalán nem tudtam locsolni.

Mezőföldön - Pusztaszabolcs

Bátri madzagbab

thumb

A fajta Bátorból származik, Máthé Orsolya gyűjtéséből. Nagyon ízletes, szálkásodásra egyáltalán nem hajlamos, zöldbabként használható fajta.

Black-eyed pea

thumb

Régi elterjedt fajta. Vicces neve a fekete köldökfoltnak köszönhető, bőtermő. A növény többnyire bokor méretű, de néhány egyed futóként viselkedik.

Chinese red noodle

thumb

Bőtermő, támrendszert igényel. A termését zsengén fogyasztottuk párolva - úgy finom. Igazi méteresbab. Hüvelyei zsengén lilásak.

Jászberényi tf.

thumb

Átlagos növekedésű ostoros homoki bab. Hüvelye 13 cm hosszú, 0,7 cm széles, és átlagosan 11 darab bézs színű - sötétbarna köldökű - mag található benne. Fényigényes, rendkívül szárazságtűrő (nem bírja a túlöntözést), elsősorban homokra való.

Kecskeméti tájfajta

thumb

Betegségeknek közepesen ellánálló, jó szárazságtűrő, apró szemű homoki bab fajta. Zsenge hüvelyei zöldbabként is fogyaszthatóak.

Ozark razorback

thumb

Bokor növekedésű, könnyen szedhető. Egyszer vetettük eddig, rengeteget termett. A leszedett hüvelyből a száraz magok nagyon könnyen kiperegnek. A mag nagyon szép, félig bordó, félig fehér. 

Pilisi tájfajta homoki bab

thumb

Bőtermő, megbízható homoki bab fajta halványbarna-krémszínű magokkal., öntözés mellett a veteménybaboknál sokkal jobban tűri a légköri aszályt, nagy terméshozamra képes, főzve kiváló ízű. 

Ürgebab

thumb

Rendkívül szárazságtűrő, betegségeknek ellenálló fajta. Aszályos nyarakon is bőven terem, az első fagyokig érleli a terméseit.

Találatok: 1 - 9 / 9