Vetőmag-önellátás a gyakorlatban

Egy olyan könyvet ajánlunk minden kertművelő figyelmébe, amilyen magyar nyelven most született először: kiskerti vetőmagfogásról, vetőmag-önrendelkezésről, önellátásról kap közérthető nyelven írt, ám szakszerű képet az Olvasó.

Aki kertészkedik, biztosan vannak kedvenc fajtái, amiket szívesen termesztene minden évben, vagy örömmel kísérletezik izgalmas újdonságokkal, esetleg kíváncsian keresgéli nagyszülei ládáiban a régi fajták szaporítóanyagait… Vagy egyszerűen csak biztosítani akarja az utánpótlást a következő szezonra is, nem tervezi, hogy az ipari mezőgazdaság által előállított, szabványosított egyen-fajtákat veti kiskertjébe.

Nekik szól ez a könyv.

Aki kézbe veszi, megtudhatja belőle, hogy miért fontos a sokféleség a kertben-konyhában, van-e különbség a nemesítés és a génszerkesztés között, segítséget kap az egyes növényfajok termesztéséhez, vetőmagjaik előállításához. Tippeket ad a könyv a magok tisztításához, tárolásához, és a közösségi magbörzék szervezéséhez egyaránt.

Kincset érő táblázatban gyűjtötték össze a szerzők az egyes gyakoribb fajok szakszerű vetőmagfogásához szükséges információkat, mint például a minimális tőszám, izolációs távolság, stb., amik az önellátó kert tervezéséhez nyújtanak segítséget. Betűrendbe gyűjtött tárgymutató segít megtalálni a keresett fajt közel 80 közül, az alakortól a paradicsomon át a zellerig.

A kiadványt a Magház Közösségi Hálózat a Mezőgazdasági Sokféleségért szakemberei írták a Nemzeti Biodiverzitás-és Génmegőrzési Központ támogatásával. Hangulatát Macsinka Zsolt grafikái teszik szerethetővé.

Tartalmát és formáját is fogadjátok akkora szeretettel, amekkora elkötelezettséggel, lelkesedéssel a készítő csapat megalkotta Nektek.

A Vetőmag-önellátás a gyakorlatban című könyv elérhető a  a Magház tagjainál személyesen, az NBGK webboltjában és a Nyíregyházi Kosárnál személyesen.

A könyvről

Szerzők: Fehér Judit, Kiss Dorottya, Máthé Orsolya, Réthy Katalin, Szilágyi Krisztina, Czúcz Bálint, Hegyesi József

Oldalszám: 150 oldal

Méret: 22x22 cm

ISBN szám: 978-615-6120-00-7

Ár: 3500 forint (a Magház tagoknál)

Tartalomjegyzék
1. A mezőgazdasági sokféleségről dióhéjban, kultúrnövényeink eredete
2. Hazai vetőmag-szabályozás, hibrid és GMO, génszerkesztés
3. Vetőmag-önrendelkezés, hazai és külföldi génmegőrzés
4. Botanikai alapok, izolációs módszerek
5. Fajonkénti leírás
6. Önvető növények
7. Évelő növények
8. Erkélyen termeszthető növények
9. Magtisztítás
10. Magtárolás
11. Magbörzék szervezése és magbörzék helyszínei
12. Összefoglaló táblázat
13. Fogalomtár
14. Felhasznált irodalom