Együttműködés a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központtal 2019

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központtal történő együttműködés keretein belül 2019-ben az NBGK 3 millió forinttal támogatja a Magház munkáját.
Ebből az összegből 2019 decemberéig a következőket tervezzük megvalósítani:

  • a Magház honlap elkészítése és működtetése
  • rendezvények szervezése, illetve részvétel különböző rendezvényeken (magbörzéken), oktatás, előadás tartása
  • magfogással és magfogás oktatásával, bemutatásával kapcsolatos eszközök beszerzése, egyéb demonstrációhoz, oktatás-neveléshez kapcsolódó eszközök beszerzése

Az együttműködési megállapodás “A genetikai erőforrások elérhetővé tétele, mobilizálása, közreadásuk növelése, terjesztése” feladat megvalósítása érdekében jött létre a két szervezet között. A Magház ezen cél érdekében létrehozta, hálózatba szervezte a fent említett közösségi magbankokat ("Magház Hubokat"), amelyek regionális központként működtek az év során. Három tervezői napot tartottunk különböző helyszíneken:

  • Nagyszékely 2019.07.27-28.
  • Budapest, 2019.09.23
  • Balástya, 2019.10.12

Ezek mellett a Magház Hálózat részt vett a 2019. 08. 22-25 között megrendezésre kerülő Gyüttment Fesztiválon, Szekszárdon. A fesztivál során volt egy előadás és  két műhelymunka a fajtamegőrzésről és a magfogás részleteiről, ezek mellett pedig beszélgettünk a részvevőkkel a különböző tájfajtákról, különleges fajtákról. Az érdeklődők kipróbálhatták a legkülönfélébb növényfajok magfogási, tisztítási és tárolási technikáit, de készült magmozaik, illetve volt magkvíz is.

A Magház Hálózat tagjai az év elején az ország különböző részein szervezett magbörzéken is megjelentek előadóként vagy szervezőként: ott voltunk Diósjenőn, Bátorban, Kisfüzesen, Mezőkövesden, Egerszóláton, Egerben és Szegeden. Ezek mellett a Magház Hálózat tagjai tartottak előadásokat a mezőgazdasági sokféleség jelentőségéről és a magfogásról Sződligeten, Leányfalun és Nagyszékelyben, illetve előadóként részt vettek az I. Magyarországi Agroökológia Konferencián.

Elindult a Magház önkéntes programja, melynek első találkozójára november 20-án, az Impact HUBban került sor (a helyszínt az ESSRG Kft. biztosította számunkra).

A NBGK-val kötött együttműködés keretein belül újult meg a Magház honlapja.

Összeállítottunk egy magbörze alapcsomagot a következő évre, ennek részei:

  • logóval ellátott asztalterítő, a magok számára tárolódobozok, valamint pólók, notesze és magtasakok
  • pecsétek és aprócikk tasakok
  • útmutató a megbörze szervezéshez
  • magbörze szabályzat