Magbörze házirend - hasznos tippek magbörzére készüléshez

Összegyűjtöttük egy helyen a - szerintünk - legfontosabb szabályokat, amelyeket a magbörze résztvevőknek érdemes betartani, hogy egy izgalmas, gördülékenyen zajló magbörzén vehessetek részt. Ezeket érdemes megosztani a résztvevőkkel, meghívottakkal, akár még a magbörze előtt, vagy annak kezdetén.

1. Mit vihetek a börzére?

Amit hozhatsz:

  • saját kertedből származó: zöldségek, fűszernövények, gabonák magja, gumók, hagymák, tövek, hajtások, oltóvesszők, palánták 
  • szabadelvirágzású fajták, melyeket te magad már legalább 2-3 éve termesztesz és fenntartasz.

Nem megengedett :

  • gyári csomagolású 
  • fajtaoltalom alatt álló (a nemzeti fajtajegyzékben szereplő) fajták
  • hibrid
  • csávázott (általában a gyártók által pirossal vagy zölddel színezett magok)
  • GMO

2. Mennyi magot hozzak?

Ha sok magod, gumód, oltóvessződ van, melyet szívesen megosztanál, vagy terményeket, fotókat hoztál bemutatni, akkor kérj asztalt a szervezőktől!

Ha még kezdő kertész vagy és nincsen cserealapod, kis mennyiségben (4-5 tasak erejéig) kérhetsz a standok gazdáitól, általában szívesen adnak.  Arra mindenkit biztatunk,hogy a kapott magokat vesse el, kövesse nyomon, és a következő börzére hozzon a saját magfogásból!

3. Mennyi magot vigyek haza?

Csak annyit amennyit biztosan el is vetsz! Ha csak gyűjtő szenvedélyedet éled ki, de nem kerülnek földbe a kért magok, azzal sok munkája vész kárba annak, aki a magot fogta.

4. Hány magot tegyek egy tasakba „nagy” magok esetében? 

Mint a dinnyék, paradicsomok, paprikák, tökök stb. minden tasak minimum 6 db magot kell, hogy tartalmazzon!

5. Hány magot tegyek egy tasakba „kis” magok esetében?

Mint a saláta, káposztafélék, répa, cékla, hagyma, retek, tarlórépa, mángold, stb. 20 db mag a minimum minden tasakban!

6. Árusíthatok magokat a börzén?

Semmilyen árusítás nem engedélyezett. Ne feledd, a Magbörze lényege, hogy magmintákat kaphasson az érdeklődő ingyen, amiket majd felszaporít magának, esetleg cserébe más magokért, de semmiképp ne pénzért adjátok a szaporítóanyagot.

7. Előre csomagoljam a magokat?

Érdemes kiszerelni otthon a magmintákat, hogy a magbörzén tudjál figyelni a sok érdekes emberre és információra.

Jól záródó/jól behajtható erős papírtasakokba a legkönnyebb (és környezetbarátabb) a magokat csomagolni, melyeket könnyen elláthatsz a szükséges felirattal. Lehet használni papírboltban olcsón beszerezhető aprócikkes papírtasakokat, de akár borítékokat is.

  • Ha van fényképed a magjaidhoz tartozó növényekről, termésükről vagy netán a termés maga, hozd el bemutatni a börzére! A saját gabonádból sült kenyeredet is örömmel látjuk!
  • Lásd el felirattal a tasakjaidat! A legjobb, ha előre feliratozott vagy nyomtatott magtasakjaid vannak, hogy egyikről se maradjanak le a szükséges információk. A magjaidat még otthon érdemes szétosztani, hogy a cserék gyorsan és gördülékenyen folyhassanak, és több idő maradjon az eszmecserékre☺

A magokat érdemes ellátni a faj, fajta megnevezésével (pl ceglédi sárga paradicsom) és a magfogás évével (ebből lehet a magok csíraképességére következtetni), esetleg termesztés helyével (milyen környezethez, talajadottságokhoz alkalmazkodott), de emellett megadhatod az elérhetőséged is, ha például szeretnél visszajelzést kapni az adott fajtáról.

8. Kérdezz és jegyzetelj!

Rengeteg hasznos információval, tapasztalattal rendelkezik az, akitől kapod a magot! 

Megtudhatod tőle, mikor kell elvetni, milyen feltételek között érzi jól magát a növény, hogyan kell ápolni. Megtudhatod, hogyan érdemes elkészíteni a friss felhasználástól egészen a feldolgozás különböző formájáig és nem utolsó sorban, a mag kinyerésének, kezelésének, tárolásának praktikáit.

Jegyzetelj, hogy mikor majd vetéshez készülsz, biztosan tudd, mit is kaptál pontosan!

9. Vesd el, amit hazavittél, fogj magot a termésből és oszd meg a következő magbörzén ☺