Csíkmadarasi (Hargita megye, Románia) gyűjtés. Többféle hasznosítású (étkezési, takarmány) filléres típusú kukorica. A család akitől a fajta származik, már évtizedek óta termeszti és egy szokatlan felhasználási módot is megosztottak velünk. Télen a lemorzsolt kukoricát enyhén hamulúgos (kb. 1 evőkanál hamu 2 liter vízhez) vízben addig kell főzni, míg megpuhul. Folyó víz alatt vagy többszöri átöblítéssel mossuk át a szemeket, miközben ledörzsöljük a héjukat. És már ehetjük is az ízletes téli csemegekukoricát.
- Magyar név:
- kukorica
- Család:
- Poaceae
- Nemzetség:
- Zea
- Faj:
- mays
- Szinonímák:
- törökbúza, tengeri
- Élettartam:
- Egyéves
- Szaporítás:
- Mag
- Megporzás típusa:
- szigorúan idegentermékenyülő
- Megporzás módja:
- szél
- Vetés/ ültetés módja:
- Izolációs távolság:
- 400-500 m
- Minimális egyedszám magfogáshoz:
- 50-100 tő
- Elsődleges felhasználás:
- Növény magassága:
- közepes: 160-220 cm
- A cső alakja:
- hengeres
- A cső mérete:
- közepes: 10-20 cm
- A csövön függőlegesen elhelyezkedő szemsorok száma:
- közepes: 10-20 sor
- Az érett szem alakja (a cső közepén lévő szemeket alapul véve!):
- kerek
- A magok színe a csövön egységes?:
- igen
- A szem színe:
- A csutka színe:
- Egyéb jellegzetes tulajdonságai (pl. szálkásodásra való ha stb.):
- Elérhetőség: